De Rafaelschool, Utrecht
De Rafaelschool, Utrecht
De nieuwbouw van een school voor speciaal onderwijs (zeer moeilijk lerende kinderen). De leerlingen hebben een verstandelijke beperking en zijn tussen de 4 en 13 jaar oud.
De Rafael was gehuisvest op de locaties Lanslaan en Attleeplantsoen in Utrecht. Deze beide locaties zijn door de vervangende nieuwbouw met twee gymzalen samengevoegd. Tevens zijn er diverse snoezelruimtes, spel- en therapieruimtes en logopedie in het gebouw gesitueerd. En er zijn twee groepen van het kinderdagcentrum Reinaerde op de school gehuisvest. In deze nieuwe accommodatie wordt tevens ruimte geboden aan de integrale samenwerking met de zorgpartners van de school.
De totale oppervlakte bedraagt 4.152 m² bvo met aanvullend 2.312 m² eigen terrein. Geïntegreerd in de school zijn twee gymzalen van elk 505 m² bvo gerealiseerd alsmede de huisvesting van de zorgpartners à 380 m² bvo. Het onderwijs bevat circa 2.762 m² bvo.
Duurzaamheid
Door het toepassen van diverse maatregelen (o.a. PV-panelen en warmtepomp) voldoet het gebouw aan de BENG-eisen (Bijna EnergieNeutraal Gebouw). Het gebouw is volledig gasloos en heeft een gemiddelde GPR-score van 8,44.
Montessori IKC Parkrijk, Rijswijk
Montessori IKC Parkrijk, Rijswijk
De nieuwbouw van de IKC (integraal kindcentrum) Montessorischool Parkrijk is gelegen in het uitbreidingsgebied Rijswijk Buiten in de wijk Parkrijk.
De nieuwe school biedt ruimte aan 4 kinderopvang groepen, 16 klaslokalen, 2 speellokalen en een gymzaal. De naschoolse opvang kan gebruik maken van de centrale open leerruimtes in het gebouw. Naast kinderopvang is er ook ruimte voor sport- en wijkfuncties. Door het combineren van onderwijs, opvang, sport en wijkfuncties fungeert het Kindcentrum in meerdere opzichten als centrale ontmoetingsplek in de nieuwbouwwijk.
Het gebouw is voorzien van een warmtepomp, zonnepanelen, triple gevelbeglazing en deels voorzien van een groen dak. Hiermee voldoet het nieuwe schoolgebouw aan de eisen van Bijna Energie Neutraal Gebouw (BENG).
IKC De Kindertuin, Maassluis
IKC De Kindertuin Maassluis
Onder de nieuwe naam “De Kindertuin” wordt in Maassluis het huidige IKC (Integraal Kind Centrum) “Het Spectrum” op een nieuwe locatie gevestigd. Een plek waar kinderen kunnen groeien!
In IKC De Kindertuin krijgen natuur en techniek een bijzondere plek in het aanbod voor opvang en onderwijs voor kinderen van 0 tot 13 jaar. In het gebouw komt naast een kinderdagverblijf, BSO en 10 leslokalen een grote sportzaal van de gemeente op de eerste verdieping.
De centrale hallen hebben aan de lokaalzijden scheidingswanden met geïntegreerde garderobes. Op hoedenplanken kunnen de kinderen hun werkstukjes straks tentoonstellen.
Het complex
De school heeft een bijzondere, speelse gevel; afgestemd op robuust metselwerk. Elk leslokaal heeft een vraaggestuurd ventilatiesysteem dat ventileert op basis van CO2.
Dit geïntegreerde luchtverwarming en -koelingsysteem bespaart energie doordat het niet verwarmt als er geen persoon in het lokaal aanwezig is. Met dit systeem zijn radiatoren in een lokaal overbodig.
IKC Villa Vrolik, Hilversum
IKC Villa Vrolik, Hilversum
In Hilversum bundelen de Lorentzschool en Bink Kinderopvang de krachten om een nieuw IKC Villa Vrolik (Integraal Kind Centrum) te vormen. Vanuit een nieuw gebouw gaan ze samen zorgen voor onderwijs en opvang voor kinderen van 2 tot 12 jaar. Naast deze basisschool, peuterspeelzaal en BSO kunnen aanvullende activiteiten deel uit gaan maken van het aanbod. Denk aan logopedie, Speel-o-theek, dreumesgroep of kinderfysio.
In het nieuwe gebouw komt een peuterspeelzaal, 12 leslokalen, een atelier, een speellokaal en per bouw een leerplein. De centrale ruimte wordt samen met de speelzaal en de tribunetrap gebruikt voor vieringen. Buiten schooltijd gebruikt de BSO de speelzaal, de leerpleinen, het atelier en de uitgebreide keuken.
Voor het IKC zijn tuinen van wezenlijk belang. Er komen dan ook centraal gelegen tuinen waar de kinderen gebruik van kunnen maken.
Kindcentrum Mechelen
Kindcentrum Mechelen
Een school in Mechelen wordt vervangen door een eigentijds gebouw, gekoppeld aan de recent gerenoveerde gemeenschapsvoorziening. In het nieuwe gebouw komen een fusieschool, bso en peuterspeelzaal. Pellikaan en Heton zijn in samenwerkingsverband 10 jaar lang verantwoordelijk voor onderhoud, exploitatie en energiemanagement (DBMOE).
Huiskamer
Binnen is er een huiskamereffect gecreëerd. Transparantie en verbintenis spelen daarbij een grote rol. De instructieruimten hebben allemaal een glazen wand naar het centrale plein waar werkhoeken, een atelier en een grote leerkeuken te vinden zijn, en ook tussen de ruimten zitten schuifdeuren.
Nauw overleg
In de voorbereiding was de samenwerking tussen Innovo, de gemeente Gulpen Wittem, Heton, Pellikaan en het ontwerpteam bijzonder groot, ook op technisch vlak. Samen vonden we de optimale specificaties en oplossingen door de voor- en nadelen ervan op korte en lange termijn samen af te wegen. Bijvoorbeeld bij de keuze om wel of niet pv panelen te installeren, bij het vaststellen van het benodigde energievolume, en bij de keuze om net niet helemaal full electric te zijn: voor het piekvermogen op heel koude dagen is nog een beetje gas nodig – zodra er betere oplossingen uit de markt komen, is het gebouw er klaar voor om die te implementeren.
Kindcentrum Meerssen
Kindcentrum Meerssen
In Meerssen werken basisscholen, bibliotheek, kinderopvang, buitenschoolse opvang en peuterspeelzaal samen om de kinderen op te laten groeien tot krachtige wereldburgers. Vanaf 2018 doen ze dat in een nieuwe Kindcentrum, gerealiseerd door een consortium met Pellikaan en Heton. Samen met architect Povše en Timmermans zorgen we voor ontwerp, bouw, meerjaren onderhoud en exploitatie van het gebouw. Ook zijn wij de eerste 10 jaar verantwoordelijk voor het energieverbruik.
We gebruiken het bestaande schoolgebouw, dat we verbouwen en verbinden aan nieuwbouw. Kleurgebruik en buiteninrichting maken er een architectonisch geheel van. 7 pleinen zijn in het gebouw als een kralensnoer aan elkaar geregen. Daaraan grenzen individuele ruimten. Zo zijn alle organisaties letterlijk verbonden, en kan iedereen gemakkelijk ruimten zoals speelplein, kookplein en aula gebruiken.
Iedereen heeft ook zijn eigen ingang en buitenruimte: overzichtelijk voor de kinderen, en nuttig om bijvoorbeeld de bibliotheek open te laten zijn wanneer de scholen dat niet zijn.
KJC en MFS, Heemskerk
KJC en MFS, Heemskerk
School, revalidatie en sport
KJC: Kinderen en jongeren met een beperking vinden in dit nieuwe Kinder- en JeugdCentrum een school voor (voortgezet) speciaal onderwijs waar ook revalidatie, sport en beweging aangeboden worden. En het high-tech Regionale Expertisecentrum biedt ook nog poliklinische behandelingen. Naast gewone schoolfuncties zijn hier dan ook sport- en bewegingsruimten, een hydrotherapiebad en revalidatieruimten.
Iedere functionaliteit heeft een domein met eigen entree, maar komt bij elkaar bij de plaza. In deze grote, hoge ruimte is het restaurant en je hebt er zicht op alle domeinen.
MFS: Een apart deel van het gebouw is de MultiFunctionele Sportaccommodatie (MFS) die overdag zowel door basisschoolleerlingen uit de omgeving als door het KJC gebruikt wordt. De NOC*NSF hal is ook uitstekend geschikt voor het lokale sport- en verenigingsleven.
Ontwerp, bouw, onderhoud: Voor dit Engineer, Build and Maintain contract werken we in ons team eerst het ontwerp van Architectenbureau Marlies Rohmer uit (VO→ DO→TO), waarna de bouw kan beginnen. Na oplevering blijven we 12 jaar verantwoordelijk voor het onderhoud van dit mooie gebouw.
Thomas More Hogeschool, Rotterdam
Thomas More Hogeschool, Rotterdam
Om meer ruimte te creëren voor Thomas More Hogeschool maakte één bestaande vleugel plaats voor een nieuwbouw van drie verdiepingen. De rest van de school werd gerenoveerd. Om de beste Design & Build aanbieding te maken werkte Pellikaan vanaf het begin nauw samen met GAJ Architecten, AVS engineering, Quinta Ingenieursbureau en Barth Installatietechniek. Het resultaat is een mooi en functioneel ontwerp dat uitstekend past in de omgeving, en dat daarnaast door bouwmethode, materiaal, installatietechniek en fasering ook op technisch en financieel vlak aansluit bij de wensen van de school.
Aansluiting tussen bestaand en nieuw is gevonden door kleuren en materialen van de nieuwbouw af te stemmen op de blijvende kenmerken van het bestaande gebouw. Het uiteindelijke gebouw straalt eenduidigheid uit: één organisatie, één gebouw. De materialen zijn bovendien duurzaam, onderhoudsarm en exploitatievriendelijk.
De planning werd afgestemd op de functionaliteit van de school: het te verbouwen deel van het gebouw was alleen tijdens de zomervakantie buiten gebruik en het hele project was ruimschoots eerder gereed dan verwacht. Vanzelfsprekend vonden ingrijpende maatregelen zoals sloop- en heiwerkzaamheden zoveel mogelijk plaats in vakanties.
De duurzaamheid versterkten we met onder meer zonnepanelen, klimaatbeheersing en CO2 sturing per ruimte, warmteterugwinning en hoge isolatiewaarden. Ook de flexibiliteit van het gebouw draagt bij aan de duurzaamheid. Niet alleen kan men bij toekomstige wijzigingen de binnenwanden verplaatsen, ook de installatietechniek blijft dan per ruimte regelbaar.
MFC Atria, Leusden
MFC Atria, Leusden
In Leusden realiseert Pellikaan een multifunctioneel centrum voor twee basisscholen, een BSO en een gymzaal. Pellikaan is na de Design & Build realisatie ook nog 20 jaar lang verantwoordelijk voor onderhoud en energieverbruik (DBME). Door de lange termijn voorop te stellen en in de aanbesteding met dialoog duidelijk aan te geven wat belangen, doelen en kaders zijn, waren inschrijvingen van zeer hoge kwaliteit mogelijk. De voorbereiding verloopt zeer soepel en het draagvlak is groot doordat de scholen meebeslisten. De aanbieding is beoordeeld op financiën, ontwerp, duurzaamheid en samenwerkingscompetentie.
Overzichtelijke indeling
Bij de centrale ruimte met tribune ligt de speelzaal. Van hieruit bereik je leerpleinen met elk vier lokalen met concentratieruimtes. Aan de rand van het gebouw, ook weer met een directe link naar de centrale ruimte en de speelzaal, ligt de buitenschoolse opvang. De gymzaal is net los van het gebouw gepositioneerd. Dat maakt zelfstandig gebruik door groepen van buiten de school eenvoudiger.
De centrale ruimte, de speelzaal en het kleuterleerplein zijn tot een grote ruimte te maken. Het gebouw is ook op lange termijn flexibel doordat er geen dragende binnenwanden zijn wat ander gebruik mogelijk maakt. Ook dat is duurzaam. Net als de zonnepanelen en het groene dak. Ook voor akoestiek nemen we extra maatregelen om aan de nieuwste aangepaste Frisse Scholen eisen te voldoen.
SO/VSO De Pyler, Heerlen
SO/VSO De Pyler, Heerlen
Voor de grote onderwijsstichting Innovo realiseerde Pellikaan de nieuwe locatie voor SO/VSO De Pyler, een onderwijsinstelling voor orthopedagogisch onderwijs die behoort tot het regionale expertise centrum cluster 4- Zuid Limburg.
In een bestaand casco gebouw kreeg deze school voor speciaal basisonderwijs en voortgezet (speciaal) onderwijs ca 4400m2 bvo aan nieuwe faciliteiten binnen een vastgesteld budget. De school heeft ca 30 groepslokalen en praktijkruimtes voor metaalbewerking, (machinale) houtbewerking en koken. Ook zijn de nodige time-out ruimten, kantoor- en spreekruimten etc. gerealiseerd en werd de gehele buiteninrichting op de schop genomen.
Pellikaan werkt voor dit project samen met Heton Beheer, die schoonmaak, onderhoud en de levering van energie en water op zich zal nemen voor een periode van 10 jaar. Deze diensten ook tegen een vast gesteld budget voor deze 10 jaar. Dit is het tweede project waar Pellikaan en Heton samenwerken: in Vaals is een sporthal gerealiseerd met een vergelijkbaar contract voor de realisatie, onderhoud, energie en financiering.
Hilfertsheem College & Da Costa school, Hilversum
Hilfertsheem College & Da Costa school, Hilversum
In deze nieuwe brede school zijn een basisschool met peuterspeelzaal en BSO en een school voor beroepsgericht vmbo en mavo gevestigd. Ook is er een dubbele sporthal gerealiseerd. Pellikaan is voor dit Design & Build project geselecteerd op basis van ervaring en plan van aanpak in combinatie met financiële bandbreedte voor het PvE. Na de selectie werkten we de massastudie uit, waarbij de scholen grote invloed hadden op de indeling. Deze is multifunctioneel met klas- en praktijklokalen op drie bouwlagen. De aula/theaterruimte is samen te voegen met de speelhal van de basisschool.
Diverse gebruikersgroepen
Gedeeld gebruik is hier belangrijk. Het ontwerp is in samenwerking met gemeente, scholen en omwonenden ontwikkeld. Het buitenterrein met kunstgrasveld en zitkuil is na schooltijd beschikbaar voor de buurt en de sporthal wordt ’s avonds door clubs en verenigingen gebruikt.
Energieneutraal
Het gebouw is zoveel mogelijk energieneutraal gerealiseerd met onder meer zonneboiler, zonnepanelen, groen dak en WKO-installatie. De GPR scores zijn hoog, vooral de deelgebieden toekomstwaarde, milieu en gebruikskwaliteit scoren ruim boven de eis.
7.150 m² bvo
Brede school, Culemborg Oost
Brede school, Culemborg Oost
De nieuwe Brede School Culemborg Oost is een nieuwe, gezonde en milieuvriendelijke school die ruimte biedt aan twee basisscholen, bso en een peuterspeelzaal. Er zijn 16 groeps-, 4 wissel- en 2 speellokalen en een peuterspeelzaal gerealiseerd rondom een centrale ontmoetingsruimte. Deze multifunctionele ruimte is met meandermeubels flexibel in te richten, hij kan zelfs uitgebreid worden naar de speellokalen door middel van beweegbare wanden. Het Design & Build project werd met een private financieringsvorm “Huren als een Eigenaar” gerealiseerd.
Energieneutrale school
Het gebouw is energieneutraal; er worden geen fossiele brandstoffen gebruikt. Daarvoor zijn maatregelen genomen in drie categorieën: energiezuinigheid, energieopwekking en opslag van warmte en koude.
Energiezuinig door o.a. LED verlichting, hoge isolatiewaarden, lage temperatuur verwarming. Energieopwekken gebeurt met 750 m² PV zonnepanelen. Opslaan van warmte en koude gebeurt met warmtepompen en een WKO installatie. Zo kan zomerse warmte worden bewaard voor verwarming in de winter en winterse koude voor koeling in de zomer.
EPC<0,5 (minder dan de helft van het bouwbesluit) // Frisse Scholen Klasse A // Binnenluchtkwaliteit Klasse B // Ca. 3.000 m² bvo
- 1
- 2
Deze website gebruikt cookies
We gebruiken cookies om de inhoud van onze website te personaliseren en het verkeer te analyseren. Hieronder kan je aangeven wat je voorkeuren zijn.
Privacy policy | Sluiten