Brede School De Ring, IJmuiden

Sporthal Zeewijk in IJmuiden is gerealiseerd in het complex De Ring, samen met sportcafé Smash!, basisschool De Zefier en peuterspeelzaal Zoeff! Een slingerende gebouwplint verbindt de gebouwdelen. Door ruimtes te schakelen en voorzieningen te delen zijn er veel mogelijkheden om het onderwijs en de sport optimaal te kunnen laten functioneren. Iedere gebruiker is herkenbaar en eigen door kleurgebruik. De participanten hebben elk een eigen entree die uitkomt in de gezamenlijke ruimte die het hart van het gebouw vormt.

Milieumaatregelen ver boven richtlijnen
Ontwerpelementen als compacte gebouwvorm, hoogwaardige isolatie en voldoende daglicht zorgen voor een lager energieverbruik. Ook bevat De Ring duurzame en milieuvriendelijke technologie waaronder een sedum groen dak, zonnepanelen en -boilers en het creëren van een gelijkmatig binnenklimaat door massa toe te voegen aan het gebouw. Verder zijn er WKO prefab betonpalen toegepast, de zogeheten comfortpalen. In 255 van de 355 heipalen zitten leidingen die aan de cv-installatie zijn gekoppeld.

Pellikaan gebruikt voor haar eigen sportcentra het BaOpt systeem (Bauer Optimalisatie). Zij realiseerde zo’n systeem bij dit project voor het eerst bij een externe opdrachtgever. BaOpt is een hightech regeling voor binnenklimaatinstallaties gebaseerd op de nieuwste sturings-en sensortechniek. Het stuurt afhankelijk van de bezetting in de ruimtes en houdt de luchtkwaliteit daar perfect. Installaties met BaOpt zijn zuiniger dan andere installaties.

Door inzet van deze en andere technologieën heeft De Ring een gemiddelde GPR score van maar liefst 9,04. (Gemeentelijke Praktijk Richtlijn voor duurzaamheid.) Om aan het huidige bouwbesluit te voldoen is een GPR score van ca 6 nodig.

Artikelen over de technieken: “WKO-prefab heipalen leveren elke dag geld op” uit de Prefab Beton uitgave (www.ab-fab.nl) en Comfortpalen: bron en fundering in één uit het Vakblad Warmtepompen.

Kijk 360º in het rond in Brede School De Ring in IJmuiden.


Klik hier voor een full-screen weergave.

 

Opdrachtgever
Gemeente Velsen
Architect
SP Architecten
Jack Hazen
Commercieel directeur

Heeft u een vraag? We helpen u graag verder.

Stuur een mailtje of bel naar 0134657600.

Stel een vraag