Maak kennis met Paul Gerrits, directeur Pellikaan Duitsland

Paul Gerrits is sinds 2012 directeur van Pellikaan Duitsland, maar zijn Pellikaan-carrière gaat nog veel verder terug. Nadat hij na zijn studie Bouwkunde eerst in dienst trad bij een architectenbureau, begon hij namelijk al in 1990 bij Pellikaan als projectcoördinator. Door zijn brede opgedane ervaringen en ambities kreeg hij later de mogelijkheid om de divisie Pellikaan Duitsland te leiden.

 

Maar wie is Paul Gerrits nu eigenlijk? Typerend voor hem is ongetwijfeld zijn sociale karakter, Paul is een echt mensenmens. Als je hem tegenkomt, maakt hij dan ook graag even een praatje met je. Zowel in het Nederlands als in het Duits, want ook die laatste taal spreekt hij na al die jaren inmiddels vloeiend. Het grappige is dat Paul vroeger eigenlijk heel erg slecht was in talen. “Docenten zouden het niet geloven als ik ze nu vertel dat ik vloeiend Duits spreek,” vertelt hij dan ook lachend.

 

Vanwaar Duitsland?
Dat is simpelweg op zijn pad gekomen. Paul heeft bij Pellikaan zowel in Engeland als in Nederland, België en Duitsland projecten gedaan, maar in Duitsland voelt hij zich toch het meeste thuis. “De mentaliteit, de manier van werken en de mensen passen bij mij en als je al zo lang in zo’n land werkt, dan groei je daar helemaal in mee,” licht hij toe.

 

Vrije tijd: auto’s (en) klussen
In zijn vrije tijd is Paul eigenlijk altijd bezig. Zo klust en reist hij graag. Beide hobby’s kwamen mooi samen toen hij besloot om een oude bestelbus om te bouwen tot self supporting camper: inclusief o.a. zonnepanelen, drinkwatervoorziening en dakluik. Paul deed alles zelf en met succes; de camper is inmiddels RDW-gekeurd. “De camper geeft me nu de vrijheid om coronaproof te reizen”, vertelt hij.

Deze vrijheid ervoer hij eerder ook toen hij in 2018 meedeed aan de Baltic Sea Circle, een rally van Amsterdam naar de Noordkaap en terug, via Duitsland, Zweden, Noorwegen, Finland, Estland, Letland, Litouwen en Polen. “In 18 dagen reed ik maar liefst 9.000 kilometer met mijn 25 jaar oude Volvo 240. Zonder GPS en niet via de snelwegen. Voor een echte Volvo addict als ik een ultieme ervaring!”

Paul’s vrouw vangt met haar stichting ‘De Nobele Hoeve’ verwaarloosde en van de slacht geredde dieren op.  Inmiddels lopen er dan ook al een aantal dieren in en rondom het huis, waaronder twee stieren, schapen en enkele varkens. “Een drukke bedoening dus bij ons thuis”, lacht Paul. “Zo zie je maar, ik heb helemaal geen tijd om stil te zitten!”
Overigens is het huis een 100 jaar oude boerderij die Paul 7 jaar geleden zelf volledig verbouwd heeft.

 

Boek ‘Das neue Bauen mit BIM und LEAN’

Dat Paul van alle markten thuis is, blijkt wel uit het feit dat hij naast alles wat hij al doet ook nog boeken schrijft. Niet dat hij van nature echt een schrijver is, maar hij is wel iemand die graag nieuwe uitdagingen aangaat. En als er iets tofs op zijn pad komt, dan pakt hij het met twee handen aan. Zo ook in dit geval. “Tijdens een beurs in München kwam ik, samen met André Pilling (POS 4 Architekten), in gesprek met uitgever Beuth Verlag, die de vraag stelde: “Waarom schrijven jullie niet gewoon een boek over jullie projecten, als aanvulling op het eerste boek dat André geschreven had? André en ik zagen dit beiden eigenlijk meteen wel zitten.”

En zo ontstond ‘Das neue Bauen mit BIM und LEAN’, een boek dat gericht is op de Duitse bouwwereld en onlangs is uitgebracht op de Duitse markt. “Het boek geeft een mooi inzicht hoe beide methodes momenteel geïmplementeerd zijn bij onze teams. We willen laten zien dat je ook op kleine (middelgrote) projecten zeer positieve resultaten kunt behalen als je BIM en LEAN-methodes toepast,” legt Paul uit. “Bij al onze Design & Build projecten in Nederland, Duitsland, Engeland en België merken wij de voordelen hiervan, of het nu scholen, sportcentra, zwembaden of commerciële ruimtes zijn.”

Voor het boek zijn veel gastschrijvers uitgenodigd, om zo de methodes vanuit meerdere perspectieven te bekijken en een brede kennis toe te passen. Het is een proces van een klein jaar geweest, waarvan de laatste maanden erg intensief waren. Maar hard werken loont: de eerste oplage bestaat uit maar liefst 1.500 stuks! “Wat ik de lezers verder wil meegeven, is een van de laatste zinnen van het voorwoord: ‘Learning by doing’. Neem die eerste stap en begin met nieuwe dingen, zoals digitalisering,” aldus Paul.

Hij vervolgt: “Als familiebedrijf zit het in ons DNA om steeds nieuwe concepten te bedenken en uit te voeren. Wij zitten in een flow van continu verbeteren; dit geldt voor al onze processen. Zoals Roy Pellikaan ook zegt: ‘Ik wil dit bedrijf naar het next level brengen, door een agile werkwijze te introduceren en onze processen verder te digitaliseren.’ Daar sta ik helemaal achter.”

 

Boek bestellen?
Interesse in het boek ‘Das neue Bauen mit BIM und LEAN’? Neem dan contact met ons op voor meer informatie.

Richard van Emmerik
Directeur

Heeft u een vraag? We helpen u graag verder.

Stuur een mailtje of bel naar 0134657600.

Stel een vraag