Tadworth Leisure Community and Youth Centre

Tadworth Leisure Community and Youth Centre

On the Banstead Athletic Football Club’s training pitch, Pellikaan designed & built a new leisure and community centre and youth centre. Facilities in the new centre include a training and a learner pool with viewing area, gym, studio, community room, crèche, café, sports hall and 4 five-a-side pitches. Also a park play area, skate park and access road were part of the project.

Tadworth Leisure and Community Centre was procured through a two-stage design and build route, and delivered an extensive range of sports facilities, including 25m training pool, learner pool, sports hall, gym, studio, five-a-side pitches, park play area, skate park and access road. The development also includes a creche and café. Further funding was secured from Sport England’s Iconic Facilities Fund, providing the budget to include new regional standard basketball and trampolining facilities. As part of the Tadworth development, a new location was also found for the Phoenix Youth Centre. The youth centre offers a training kitchen, computer area, one-to-on and group work rooms, youth worker office, activity hall, music facilities, a chill-out area, and an outdoor youth area.

This was the second leisure centre Pellikaan has designed and built for client, Reigate and Banstead Borough Council, three years after the successful delivery of the award-winning Horley Leisure Centre.

Client
Reigate and Banstead Borough Council
Architect
AFLS+P Architects
Location
Tadworth
Hand-over
2015

Have a question? We are happy to help.

Send us an email or call 020 8392 93 55.

Ask your question
Gert-Jan Peeters
Director


092011-040.jpg

Christ Church Sports Centre Canterbury

Christ Church Sports Centre Canterbury

The Canterbury Christ Church University’s new sports centre, Christ Church Sports Centre, provides sports and recreation facilities for members of the University and Barton Court Grammar School.

The centre features two full-sized netball/basketball courts within which there are provisions for other sports including volleyball, badminton and cricket; a fitness suite with cardiovascular and weights equipment; changing rooms with locker rooms; shower and toilet facilities; office spaces; a first aid room; and an aerobics room offering a range of dance and exercise classes.

There is a soundproof partition in the middle of the sports hall so that it can be used simultaneously by Barton Court and University students.

A level difference of almost 5 meters on site greatly influenced the design of the centre, which is a split level building.

Canterbury Christ Church University received official status as a London 2012 Training Camp – The University’s new state-of-the-art sports centre, world class sports and exercise science laboratory and student accommodation will be available to prospective nations wishing to compete in the London 2012 Olympics.

Client
Canterbury Christ Church University
Architect
Hazle McCormack Young LLP
Location
Canterbury
Hand-over
May 2009

Have a question? We are happy to help.

Send us an email or call 020 8392 93 55.

Ask your question
Gert-Jan Peeters
Director


Wyre Forest Leisure Centre, Kidderminster

Wyre Forest Leisure Centre, Kidderminster

The attractive design of the new Wyre Forest Leisure Centre inspires people to take part in a host of sports activities. Apart from a 25m competition pool with seating for spectators, visitors can use the learner pool, which has a moveable floor to accommodate different activities. The wet area also offers a sauna & steamroom.

The 6 court sports hall is suitable for many different sports and because of its dividing wall, it can be used by several groups at the same time. Furthermore a fitness suite, cycling studio and two dance studios are on offer as well as a seven meter high climbing wall and Kid’s Play area. Other areas include reception, café with seating area, offices, changing areas etc. Externally, six synthetic surface MUGA pitches – a 7-a-side pitch and five 5-a-side leisure pitches – have been provided as well as parking space. Have a look at the 3D Flythrough here.

In a team with operator Places for People Leisure, Roberts Limbrick Architects and project managers Press & Starkey, Pellikaan was responsible for the design and build construction of the new facilities. Having worked together on similar projects before, the team was able to work efficiently with the council to complete the PPP contract for the design, build, operation and maintenance of the centre in an exceptionally short period of time. Wyre Forest District Council expects to save over £ 390,000 a year with these new facilities because “the new centre is more sustainable and the contractor will be paying the council a management fee to run the facility”. See also the Council’s full press release.

Open 360 viewer

Client
PPP Wyre Forest Council / Places for People Leisure
Architect
Roberts Limbrick Architects
Location
Kidderminster

Have a question? We are happy to help.

Send us an email or call 020 8392 93 55.

Ask your question
Gert-Jan Peeters
Director


David Lloyd Club Newbury

David Lloyd Club Newbury

Pellikaan won the tender for the Design & Build construction of the new David Lloyd Club in Newbury. Our detailed knowledge and understanding of the requirements and wishes applicable for this type of club contributed to our ability to prepare the winning bid. We used our experience working for the chain on previous projects as well as our expertise gained from operating Club Pellikaan leisure centres in The Netherlands.

The high-end family club in Newbury was fitted with the latest design, equipment and technology. The centre offers an indoor kids pool as well as indoor and outdoor 20 meter pools. The spa area requires separate access and features a hydropool, relax areas, heated benches, steam room and saunas, an ice machine and a feature shower. Also access to the sauna garden with outdoor hydropool is through the spa area. On the second floor, two large studios and a dedicated spinning studio find their place, alongside a large gym and two squash courts. Of course, there is outdoor and covered tennis at this David Lloyd Club as well. Changing areas, a DLicious bar/restaurant area and lounge and a modern DL Kids zone complete the offer.

Client
David Lloyd Leisure
Architect
HCD Architects
Location
Newbury

Have a question? We are happy to help.

Send us an email or call 020 8392 93 55.

Ask your question
Richard van Emmerik
Director


Jumping Jack, Almere

Jumping Jack, Almere

Club Pellikaan started a new concept: Jumping Jack. This is the introduction of a new brand focussed on jumping, freerunning and freestyling in an urban context. We changed a tennis hall into the first Jumping Jack location with 2400 square meters of trampolines, a foampit to practice difficult tricks and ample opportunity to regain your breath in The Coffee Club.

Jumping Jack during the opening:

Client
Club Pellikaan
Architect
Pellikaan
Location
Almere
Hand-over
August 2016

Have a question? We are happy to help.

Send us an email or call 020 8392 93 55.

Ask your question
Gert-Jan Peeters
Director


24hqw004.jpg

Sparkhill Pool and Fitness Centre

Sparkhill Pool and Fitness Centre

Design & Build construction of the new Sparkhill Pool and Fitness Centre, which includes a training pool, learner pool, gym, dance and cycle studios. The centre is unique in its design and is sympathetic to the history of the old baths which used to sit on the same site. The site is tightly located in a very vibrant area between a library and a school building.

That meant that it was extra important to get the build programme just right. Each delivery had to be right on time, so the materials could be used in the building right away; and at the same time, all works needed to be on schedule, so the goods that were being delivered did not need to be stored on site waiting to be used. We uses lean planning techniques and extremely short communication lines to ensure the successful delivery of the project.

The project is part of a Design, Build, Operate and Maintain (DBOM) contract awarded to Places for People Leisure by Birmingham City Council.

 

Client
PPP Birmingham City Council / Places for People Leisure
Architect
Roberts Limbrick Architects

Have a question? We are happy to help.

Send us an email or call 020 8392 93 55.

Ask your question
Gert-Jan Peeters
Director


Gosling Sports Park Welwyn Garden City

Gosling Sports Park Welwyn Garden City

Pellikaan first handed over the original tennis and bowls halls at the Gosling Sports Park in 1990 and extended the club in 1994. A luxurious new spa and wellness club is the result of the latest redevelopment by Pellikaan Construction in 2008. Times have changed since the early nineties and the former bowls hall is expected to generate more income after this refurbishment.

The former bowls hall was transformed and now offers a 17 metre spa pool with a swimming lane, four water jet stations and fountains for neck massage as well as six treatment rooms and four heat therapy experiences: a Laconium, an Indian blossom steam room, Japanese salt room and Finnish sauna. The Gosling Fitness facility remained open up throughout construction.

Along with the 100 station gym, 3 exercise studios, spa and sports retails units and refurbished entrance and café areas the new facilities are a fantastic upgrade for the Gosling Sports Park which is hoped to increase membership levels over the next year. Other facilities at Gosling Sports Park include indoor and outdoor tennis, a 170m dry ski slope and athletics and cycling tracks.

Penny Arnold, CEO of Gosling Sports Park said:
We have enjoyed working with Pellikaan Construction on this scheme. Their cooperative attitude throughout the project has resulted in great new facilities which were completed on time and in budget. Like our members, we are delighted with the new high quality spa and fitness facilities.

Client
Gosling Sports Park
Architect
Pellikaan and Strategie Architects
Location
Welwyn Garden City
Hand-over
August 2008

Have a question? We are happy to help.

Send us an email or call 020 8392 93 55.

Ask your question
Gert-Jan Peeters
Director


Washington Leisure Centre

Washington Leisure Centre

The new Washington Leisure Centre offers a range of facilities including a six-lane 25m pool and a learner pool with two hydro slides, a four-court sports hall, gym, squash, sauna and steam rooms. In addition, there are a soft play area and an additional multi purpose hall suitable for high-level trampoling training.

After completion of the centre, works started externally. Outside there will be a 100 space car park and 5-a-side football pitches, as well as an attractive central hub linking the new facilities with the surrounding town centre. The new location and design of the centre means that it provides a very welcoming view, visually inviting the people in Washington to come in and enjoy the facilities.

The Leisure Centre replaces the older centre, which remained open until the new centre was opened.

During a preview event several great videos were made of the facilities. Check them out on our Youtube channel.

Open full-screen 360 viewer

Client
Sunderland City Council
Architect
Watson Batty Architects
Location
Washington
Hand-over
2015

Have a question? We are happy to help.

Send us an email or call 020 8392 93 55.

Ask your question
Richard van Emmerik
Director


Vital Resort Oversum Winterberg

Vital Resort Oversum Winterberg

In Winterberg Pellikaan built a unique multifunctional resort. The Oversum Vital Resort offers facilities for sports, entertainment, health, tourism and business. This project is a PPP project with the City of Winterberg and investor sab.

The special complex has a swimming pool with various indoor and outdoor pools, a fitness club, sauna with sauna garden, as part of the health and wellness centre is a physio therapy centre and physician’s office, tourist information, congress and event centre, four star hotel with 80 rooms and suites, conference room and restaurant.

The striking architecture of this complex is dominated by an elegant wood structure in the form of a pine cone, in which the seven-storey hotel is housed. All other buildings are constructed on two levels and are harmoniously embedded in the spa park landscape.

Client
PPP sab AG / Winterberg City Council
Architect
FormA Architekten
Location
Winterberg
Hand-over
February 2012

Have a question? We are happy to help.

Send us an email or call 020 8392 93 55.

Ask your question
Gert-Jan Peeters
Director


West Bromwich Leisure Centre

West Bromwich Leisure Centre

Places for People Leisure (previously DC Leisure) was chosen to design, build, run and maintain the new West Bromwich Leisure Centre. Designed by Roberts Limbrick Architects, the centre offers a 25m pool, learner pool, sauna and steam room, a four-court sports hall, fitness suite, dance studios, a dedicated children’s adventure area and a café.

As main contractor, Pellikaan was involved from the tender stage, working closely with Places for People Leisure and Roberts Limbrick to develop this high quality and feasible design and build sports complex.

Local involvement was an important factor for this DBOM project, stimulated by the enthusiasm and support of Sandwell Council. The centre benefits students by providing training and employment opportunities, which already started during construction when local students were involved. Collaboration with the council’s organisation “Think Local” enabled Pellikaan to optimise local involvement during the process: a good 70% of works was subcontracted locally.

See also article “Making a difference in West Bromwich” with Council: “sustainable for future”; Operator: “high quality cost effective leisure provision”; Sport England: “best practice example”.

Click here for full-screen view.

Client
PPP: Sandwell Council / Places for People Leisure
Architect
Roberts Limbrick Architects
Location
West Bromwich
Hand-over
May 2014

Have a question? We are happy to help.

Send us an email or call 020 8392 93 55.

Ask your question
Gert-Jan Peeters
Director


Hockeyclub Düsseldorf

Hockeyclub Düsseldorf

Following a design by DMP Architekten from Munich, the renowned Düsseldorfer Hockey Club (DHC) gave Pellikaan the order for construction of the new clubhouse with hockey hall.

The 37,000 m² terrain of DHC is fully rearranged. The chore of the new training centre is the elevated clubhouse and the adjacent Hockey Hall. The clubhouse has two major functionalities on its two floors. The ground floor has a restaurant, lounge area, kitchen and some ancillary areas, the first floor has a foyer and reception room, but allso meeting rooms, team rooms, offices for the trainers/coaches etc. Two large terraces are accessible from the first floor foyer.

The large hockey hall with spectator seating is also suitable for disabled sports.

 

Client
Düsseldorfer Hockey Club 1905 e.V.
Architect
DMP Architekten
Location
Düsseldorf
Hand-over
February 2014

Have a question? We are happy to help.

Send us an email or call 020 8392 93 55.

Ask your question
Gert-Jan Peeters
Director


Horley Leisure Centre

Horley Leisure Centre

This public leisure centre has a 25m pool with learner pool, a 4court sports hall, fitness suite, studio and related changing and reception facilities. The 155 parking spaces are shared with the Horley Town Football Club. The access road to the club is within the site boundary and was kept open throughout the project.

A low carbon energy philosophy influenced design and engineering decisions resulting in several awards: International Green Apple Award, Engineering Excellence Award and LABC Building Excellence Awards for Best Small Commercial Building (winner) and Best Sustainability Design (finalist). An A-rating for energy efficiency was achieved due to a range of measures including: a biomass boiler for woodchips and wood pellets, pool covers, solar panels (photovoltaic) and a lighting scheme based on daylight saving and PIR sensors. The UV pool filtration system reduces the amount of required chlorine by half. The entire building is made of concrete with laminated timber beams, columns, and roof and wall panels, and more than 90 per cent of the demolition materials from the old school at this location were reclaimed or recycled.

The building is accessible to all. The pool can be accessed via a full-length ramp with waterproof wheelchairs or a poolside hoist, there are fully equipped disabled changing rooms, two of which are fitted with ceiling-mounted electrical hoists, and several pieces of gym equipment have adaptations and features to make them more accessible. All the facilities can be accessed via ramps or lift. The centre also has high visibility signage with captions in Braille, fluorescent markings on equipment, a hearing loop system and tactile paving outside.

Client
Reigate and Banstead Borough Council
Architect
S&P Architects

Have a question? We are happy to help.

Send us an email or call 020 8392 93 55.

Ask your question
Gert-Jan Peeters
Director