Vie - Life in motion, Kerkrade

Vie - Life in motion, Kerkrade

On the 40,000 square meter former Atrium land, Pellikaan is realising the new Vie – Life in motion, Kerkrade. A combination of a varied sports offer with care and education.

Situated on the edge of the site, the new building will be an access gate to the town centre. The roofs will be landscaped with green and flowers, and it will be accessible for the public via ramps and stairs. The design of the building with its differences in height and movement in the elevation, seamlessly fits the hilly nature in the area. For the design, a partnership was formed between Moederscheim/Moonen Architects and Wehrung Architecten.

Client
Kerkrade Council
Architect
Moederscheim/Moonen Architects and Wehrung Architecten. 

The centre

The competition area of the sports hall is 28m×44m, and can be divided in 2 parts. It has 6 changing areas. The pool area has a competition pool as well as a teaching pool, both with moveable floors. In addition, there are a toddler basin and a spray park. There is also a 500m2 visitor’s restaurant and on the first floor, a 160m2 office unit can be rented out. The parking garage has approx. 270 spaces and connects the sports complex with the town centre.

Sustainability

The centre is completely gas-free and all electric, with 3 warmtepompen for all required hot-water and for the heating of the sports section. 1280 solar panels supply a large part of the electricity used. The building is provided with high quality insulation, has and EPC of 0, and completely meets the latest Dutch regulations  for “Almost Energy Neutral Buildings).

Have a question? We are happy to help.

Send us an email or call 020 8392 93 55.

Ask your question
Gert-Jan Peeters
Director

Sheerwater Leisure Centre

Sheerwater Leisure Centre

For Woking Borough Council, ThamesWey is developing the Sheerwater Regeneration project. In addition to residential units, the scheme includes community facilities, a nursery, health centre, community centre and a leisure centre which will be used by schools, local sports clubs and the community.

Pellikaan is working on the new leisure centre, which will feature a 25 metre pool and teaching pool with moveable floor, a 5-court sports hall with dividing wall, studios, and gym. The multipurpose room with bar facilities can be used as a club room by local sports clubs, or as an additional studio. The centre is built in the grounds of the Bishop David Brown School, for which a dedicated dining hall and kitchen facilities are created as well. Externally, we are creating parking, a full-size floodlit 3G football pitch with spectator seating and new grass football and rugby pitches with outdoor changing rooms.

Air source heat pumps and solar panels will provide low carbon sustainable energy. In addition, the leisure centre will be prepared for a future connection to a district heating network. Because school children will use the centre extensively, Pozzoni Architecture and Pellikaan are selecting hard wearing finishes materials to improve cleaning and maintenance of the centre.

Client
ThamesWey Group Ltd / Woking Borough Council
Architect
Pozzoni Architects

Discharging excessive rain water

As the works are developed over a large area with minimal infiltration possibilities, excessive rain fall could present flooding problems. High ground water tables meant that we needed to carefully engineer an innovative shallow drainage system to ensure that the sports pitches can continue to be used maximally without creating issues elsewhere on site.

We designed and installed a complex drainage system with almost 2,000m3 of shallow crates below the surface, to harvest rainwater before discharging it into the existing public sewer system. That’s almost 50 fuel tanker trailers.

Have a question? We are happy to help.

Send us an email or call 020 8392 93 55.

Ask your question
Gert-Jan Peeters
Director

Camberley Leisure Centre

Camberley Leisure Centre

A new community leisure facility will replace the Camberley Arena in the heart of Camberley. Places Leisure were awarded the 25-year Design, Build, Operate and Maintain Contract for the new Camberley leisure centre, along with their construction partners Pellikaan and architects Roberts Limbrick. 

The proposed facilities include a large fitness suite, 25-metre 6-lane pool, learner pool with adjustable floor, splash zone, 8-court sports hall, group exercise studios, health suite and cafe. A clip ‘n climb area and an Adventure Play with sensory play, obstacles and a range of tunnels and slides also form part of the plans for the centre.

At the ground breaking ceremony, Leader of Surrey Heath Borough Council, Cllr Richard Brooks, said: “We are investing in our community and our future. Working in partnership with Places Leisure and Pellikaan Construction, we are excited to be creating a first-class leisure facility in Camberley that will promote physical activity and the importance of health and wellbeing.

Client
DBOM: Surrey Heath Borough Council / Places Leisure
Architect
Roberts Limbrick Architects

Have a question? We are happy to help.

Send us an email or call 020 8392 93 55.

Ask your question
Gert-Jan Peeters
Director

Beach Resort, Nieuwvliet-Bad

Beach Resort Nieuwvliet-Bad

On the Dutch Northsea coast: new central facilities building for holiday resort Beach Resort Nieuwvliet-Bad.

The new central facilities building will have a variety of facilities including the reception area, restaurant witha  large terrace area, a shop, kids club, bike rental areas an several areas for general use. It also encompasses a leisure pool with 3 slides, spraypark and a toddler pool with several play features.

Client
Roompot
Architect
Hooper Architects

Have a question? We are happy to help.

Send us an email or call 020 8392 93 55.

Ask your question
Gert-Jan Peeters
Director