Bouwkundig tekenaar Harrie Schoofs: ‘Na 29 jaar nog altijd veel plezier’

Uitvoeringstekeningen maken is voor velen een ingewikkelde opgave. Voor Harrie Schoofs (63) is het echter een routinetaak, waar hij dagelijks met veel plezier mee bezig is. Zelfs nog na 29 jaar bij Pellikaan.

 

Nadat Harrie de MTS-opleiding Bouwkunde afrondde, kwam hij via een detacheringsbureau bij Pellikaan terecht. Vanaf zijn eerste dag was deze verse bouwkundige verantwoordelijk voor het realiseren van zogenoemde ‘uitvoeringstekeningen’. In de beginjaren gebeurde dit in 2D op papier vanuit het programma AutoCAD. Met de tijd veranderde dit naar Archicad; een programma dat het mogelijk maakt om te modelleren in 3D. Harrie vond de ontwikkeling niet altijd makkelijk: ‘Soms dacht ik, hoe moet ik dít er nou weer inzetten en tot iets bruikbaars maken? Uiteindelijk kreeg ik hier gelukkig een handigheid in en inmiddels heb ik er nooit meer problemen mee.’

 

Looptijd

Harrie zorgt ervoor dat ontwerpen die door architecten worden aangeleverd, vertaald worden naar tekeningen waar de bouwers daadwerkelijk mee verder kunnen. Daarom dienen deze zo gedetailleerd mogelijk te zijn. De looptijd ervan kan voor sporthallen oplopen tot twee/drie maanden, maar het uittekenen van een zwembad kan soms meer dan een jaar in beslag nemen. Vandaag de dag is de tekenaar vooral bezig met sporthallen. Momenteel in Dortmund waar hij de bouwvergunning voor een hal probeert rond te krijgen. Harrie zou het fijn vinden om weer meer zwembaden te doen, want stiekem vindt hij dit het mooiste werk. Er ligt al een aanvraag klaar voor een kleiner zwembad in Duitsland.

 

Werkdagen

Waarom Harrie voor Pellikaan Duitsland werkt? ‘Ik ben daar vanzelf ingerold, eigenlijk. De Duitse ploeg bevalt me erg goed en ik werk nog altijd met heel veel plezier voor Pellikaan. De werkzaamheden zijn gevarieerd en ik verveel me nooit.’ Harrie creëert zoveel mogelijk variatie in zijn dagen, zodat hij niet een hele dag met hetzelfde werk bezig is.

De projecten pakt hij natuurlijk niet in zijn eentje op. Zo werkt hij nauw samen met werkvoorbereiders, calculatoren en projectleiders. Deze rollen worden in ieder bouwproject weer door andere collega’s vervuld.

 

Mooiste opdracht

Binnen Pellikaan Bouwbedrijf neemt iedereen volgens Harrie zijn verantwoordelijkheid: ‘De dingen die moeten gebeuren, worden écht opgepakt.’ Dit resulteert in mooie eindproducten waar het team iedere keer opnieuw trots op is. Het meest trots is Harrie echter op een zwembadproject van twintig jaar geleden in Duitsland Badeparadies Eiswiese in Göttingen, waarbij je 100 meter een zwembad kon inkijken. Ook het Freizeitbad Nass in Arnsberg zal hij niet snel meer vergeten. Maar eigenlijk vindt Harrie ieder project, telkens op een ander gebied, weer mooi.

 

Uitdaging
De grootste moeilijkheidsgraad zit hem volgens de perfectionist vooral in ‘alles goed uitgewerkt krijgen’. Zo mogen er géén fouten in de tekeningen zitten en moet alles tot in de puntjes kloppen: ‘Ik kan het niet zo goed hebben om fouten te maken in mijn tekeningen. Ik wil dat gewoon niet. Als een project wat te lastig wordt, moet je sowieso niet te lang wachten met hulp inschakelen. Zo blijf je niet te lang zitten met een vraag.’ Als de deadline van een opdracht gevaarlijk dichtbij komt, dan werkt Harrie elke dag gewoon een uurtje langer. Nog nooit eerder is het hem overkomen dat deze harde werker zijn taak niet tijdig afrondde.

 

Na inspanning komt ontspanning

Is Harrie niet aan het werk, dan zit hij vaak op de fiets. Sportief fietsen doet hij al vanaf zijn 13e, waarvan 10 jaar wegwedstrijden en later recreatief op de weg en in de natuur. Ook gaat de fiets altijd mee naar Polen, het geboorteland van zijn vrouw, Małgorzata. Een mooie ontspanning na al zijn inspanning binnen Pellikaan!

 

 

Richard van Emmerik
Directeur

Heeft u een vraag? We helpen u graag verder.

Stuur een mailtje of bel naar 0134657600.

Stel een vraag